Van 3. Ağır Ceza Başkanı Ekinci, İstanbul 12. Ağır Ceza´ya atandı. HSYK, Şemdinli davasını askere mahkemeye bırakmayan ve sanıkları 39´ar yıl ağır hapis cezasına çarptıran hakimleri görevden alıp yerlerine Ekinci´nin de olduğu başka hakimler atamıştı. Ekinci´nin başkanlığındaki yeni heyet, ilk duruşmada davayı askeri mahkemeye göndermiş, askeri mahkeme de ilk duruşmada iki kişinin öldürülmesine rağmen sanıkları tahliye etmişti.
Su uyur HSYK uyumaz: Yalnızlık çeken Kuban´a arkadaş geldi
Van 3. Ağır Ceza Başkanı Ekinci, İstanbul 12. Ağır Ceza´ya atandı. HSYK, Şemdinli davasını askere mahkemeye bırakmayan ve sanıkları 39´ar yıl ağır hapis cezasına çarptıran hakimleri görevden alıp yerlerine Ekinci´nin de olduğu başka hakimler atamıştı. Ekinci´nin başkanlığındaki yeni heyet, ilk duruşmada davayı askeri mahkemeye göndermiş, askeri mahkeme de ilk duruşmada iki kişinin öldürülmesine rağmen sanıkları tahliye etmişti.
Ergenekon Mahkemesi´ne bakan İstanbul 13. Ağır Ceza´ya duruşmaların aksamaması için yapılan yedek hakim atamasının benzeri Poyrazköy, Amirallere Suikast ve Kafes Eylem Planı davalarına bakan İstanbul 12. Ağır Ceza´ya da yapıldı.Van 3. Ağır Ceza Başkanı Mehmet Ekinci, geçici görevlendirmeyle 12. Ağır Ceza´nın 4. üye hakimi oldu. Ekinci´ye diğer üyeler Oktay Kuban ve Mehmet Erdoğan´ın odasında yer hazırlandı.Bu arada İstanbul 13. Ağır Ceza´da da iş yükü nedeniyle Ergenekon davası dışındaki davalara bakmak üzere oluşturulan ikinci mahkeme heyeti, 12. Ağır Ceza için de oluşturulacak. Poyrazköy, Amirallere suikast ve Kafes davalarının birleşmesi nedeniyle yargılanacak olan sanık sayısı 69 oldu.
Ekinci Şemdinli davasına atanan HSYK´nın jet hakimiydi
Hakim Mehmet Ekinci Şemdinli olayları davası görülürken HSYK tarafından Van 3. Ağır Ceza´ya atanmıştı. HSYK, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nin Şemdinli davası sanık astsubayları cezalandıran ve Yargıtay´ın ´dosyayı askeri mahkemeye gönderin´ kararına uymayan mahkeme üyelerini görevlerinden almıştı. Heyet üyelerinin değişik illere tayin edilmesinin ardından atanan Ekinci mahkeme başkanı olmuştu. Ekinci´nin başkanlığındaki yeni heyet, ilk duruşmada davayı askeri mahkemeye göndermiş, askeri mahkeme de ilk duruşmada iki kişinin öldürülmesine rağmen sanıkları tahliye etmişti.
Başkan kalp krizi geçirdi: Kuban başkanlık yapacak
İstanbul 12. Ağır Ceza Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu cumartesi gecesi Ataköy´deki lojmanında kalp krizi geçirdi. Kaldırıldığı Medikal Park Hastanesi´ndeki tedavisi devam eden Yılmazabdurrahmanoğlu´nun bir kalp damarının tıkalı olduğu ve bir süre tedavi göreceği kaydedildi. Yılmazabdurrahmanoğlu´nun yerine üye hakim Oktay Kuban duruşmalara bir süre başkanlık yapacak. ( Star)
Kuban´ın oda arkadaşı Ekinci: Duruşmalara çıkacağım
Beşiktaş´taki özel yetkili mahkemede görevine başlayan ve üye Hâkim Oktay Kuban´la aynı odayı paylaşan Hâkim Mehmet Ekinci, İstanbul´a atanmayı kendisinin istediğini söyledi. HSYK´nın atama için temmuz ayındaki kararnameyi beklemediğini, ara bir kararla atama yaptığını belirten Ekinci, asil olarak atandığını, duruşmalara çıkacağını açıkladı. Öte yandan 14 Temmuz´da yapılacak ve üç gün sürecek olan Poyrazköy cephaneliği davasına mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ile iki üye Mehmet Karababa ve Mehmet Erdoğan çıkacaktı. Başkan Yılmazabdurrahmanoğlu kalp krizi geçirince onun yerine üye Hâkim Oktay Kuban´ın başkanlık yapması gündemde. Kuban´ın heyeti nasıl oluşturacağı ise belli değil. 12. Ağır Ceza´nın baktığı Poyrazköy, Amirallere Suikast ve Kafes davalarında ´dosyaların askeri mahkemeye gönderilmesi´ için yapılan başvurular 2´ye karşı 1 oyla reddedilmişti. HSYK tarafından Van´a atındıktan hemen sonra Şemdinli davasını askeri mahkemeye gönderen Ekinci´nin katılımı ve askeri mahkeme taleplerine ret oyu veren Yılmazabdurrahmanoğlu´nun raporlu olması nedeniyle Poyrazköy ve Kafes davalarının sonucu merak konusu oldu.
Sanıklar bir kez daha askeri mahkeme istedi: Dosya uyuşmazlık mahkemesine gönderilsin
30 Haziran 2010: İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ne yeni hakim atanması sanık avukatlarını da harekete geçirdi. Poyrazköy cephaneliği, amirallere suikast ve Kafes Operasyonu eylem planı davalarının 12 sanık avukatı, 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ne dün bir dilekçe sundu. Dilekçede Poyrazköy cephaneliği, amirallere suikast ve Kafes iddianamelerinin kabulünde ve her davanın ilk duruşmasında reddedilen ´askeri mahkemeye gönderilmesi´ talebi yinelendi ve yargılamaya yetkili ve görevli yargı mercinin belirlenmesi için dosyanın Uyuşmazlık Mahkemesi´ne gönderilmesi istendi. Mahkemenin daha önce ´askeri yargıya gönderilmesi´ yönündeki talebi reddettiğinin anlatıldığı dilekçede, sanıkların iddianameye göre, örgütü TSK içinde kurdukları ve eylemlerin askeri görevleri sırasında gerçekleştirildiği ifade edildi. Dilekçede, Bir suçta sanık asker ve suçu işlerken askeri mahalleri kullandıkları, askeri görev gereklerini, askeri malzemeyi kullanıp suça yönelik eylemlerinin gerçekleştirilmesi için yaptığı örgütlenme ve planlarda açık olarak askerî rütbeleri kullanıp askeri bir hiyerarşi içerisinde, askeri bir yapılanma kullanıyorlarsa, bu suç terör örgütü üyeliği suçu da olsa askeri mahkemenin görevi alanına girer. denildi. ( Zaman)
Özbek: HSYK´ya karşı art niyet var
Kadir Özbek, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci´nin İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ne atanmasına ilişkin yapılan haberlerin HSYK´yı yıpratmaya yönelik olduğunu ileri sürdü. Ekinci´nin sağlık sorunları nedeniyle uzun bir süredir İstanbul´a atanmak için dilekçe verdiğini ve istekte bulunduğunu belirten Özbek, atama kararnamesinin gecikmesi nedeniyle Ekinci´nin atamasının yapılamadığını, sağlık sorunları göz önünde bulundurularak Adalet Bakanı Sadullah Ergin´in katılmadığı bir Kurul toplantısında oy birliğiyle Ekinci´nin geçici yetkiliyle İstanbul´a görevlendirilmesinin yapıldığını belirtti. Özbek, Eleştirilerin kaynağında HSYK´ya karşı oluşturulan art niyet var. Bir arkadaşımızın bir yere atanmasının arkasında art niyet aramak ancak böyle bir art niyetin ürünü olabilir dedi. ( Cnnturk)
HSY´da Özbek ve Tekin´in görevi bitiyor
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nda (HSYK) iki üyelik boşalacak. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ve asıl üye Musa Tekin 4 yıllık görev sürelerini tamamlayacak. Adalet Bakanlığı, 13 Ekim 2010´da dört yıllık görev süresi dolacak olan HSYK üyesi Musa Tekin ile ilgili yazıyı Yargıtay Birinci Başkanlığı´na gönderdi. HSYK yasası uyarınca, Kurul´da boşalan üyelikler ile ilgili olarak Bakanlık 4 ay öncesinde üyenin bağlı bulunduğu kurumu bilgilendiriyor. Yasa uyarınca, Kurul üyesinin emekli olmasından 3 ay öncesinde seçim yapılması öngörülüyor. Her bir üyelik için 3 aday belirlenerek, Köşk´e sunuluyor. Cumhurbaşkanı ise bu 3 adaydan birini Kurul üyesi olarak atıyor. Buna göre, Tekin için Yargıtay´ın bir ay içinde 3 adayı belirlemesi gerekecek. Başkanvekili Kadir Özbek´in görev süresi de Ekim sonunda doluyor. Bakanlığın yazısı sonrasında bir ay içinde Özbek için de Yargıtay Genel Kurulu´nun seçim yapması gerekecek. Özbek´in, önümüzdeki yıl emekli olacak olan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker´in yerine aday olacağı konuşuluyor. HSYK´ya üye seçimi, Anayasa Mahkemesi´nin gündeminde bulunan Anayasa değişikliği paketi ile büyük ölçüde değişiyor. Yeni değişiklikte, Kurul´un 4 üyesi öğretim görevlileri, üst düzey yöneticiler ve avukatlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından, 15 üye ise ilk derece mahkemesi hakim ve savcıları tarafından seçilecek. ( Star)
Abdullah Harun
(29 Haziran 2010, 11:41), son güncel.: (30 Haziran 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
HSYK üzerinden Ergenekon davasını akamete uğratma çabaları
Ergenekon soruşturmasını/davasını engelleme girişimleri
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi