Yargıtay´ın dosya aslını görmeden CD üzerinden vererek oldubitti saydığı skandal karara rağmen, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dosya aslını göndermedi ve Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nin Cihaner ve Islak İmza dava dosyalarının birleştirilmesi talebini incelemeye aldı. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, beklendiği gibi hareket ederek dosya aslının hemen Yargıtay´a gönderilmesini istedi. Ancak heyetteki diğer iki üye hakimin aksi yönde görüş bildirmesi üzerine Erzurum mahkemesinin Cihaner dosyası ve talebi incelemeye alındı. Kararın Islak imza davasının başlayacağı 28 Haziran Pazartesi gününe kadar verileceği ve sürpriz bir karar çıkabileceği bildiriliyor.
FLAŞ!!! Yargıtay endişelendi: Cihaner dosyasına inceleme
Yargıtay´ın dosya aslını görmeden CD üzerinden vererek oldubitti saydığı skandal karara rağmen, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dosya aslını göndermedi ve Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nin Cihaner ve Islak İmza dava dosyalarının birleştirilmesi talebini incelemeye aldı. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, beklendiği gibi hareket ederek dosya aslının hemen Yargıtay´a gönderilmesini istedi. Ancak heyetteki diğer iki üye hakimin aksi yönde görüş bildirmesi üzerine Erzurum mahkemesinin Cihaner dosyası ve talebi incelemeye alındı. Kararın Islak imza davasının başlayacağı 28 Haziran Pazartesi gününe kadar verileceği ve sürpriz bir karar çıkabileceği bildiriliyor.
2 hakimin kararı çok kritik: Yargıtay darbesini boşa çıkarabilir
Yargıtay 11. Ceza Dairesi, 18 Haziran 2010´da CD´ler üzerinden işlem yaparak bu dosya ile Cihaner´in ´görevi kötüye kullanmak´tan yargılandığı davayı birleştirip 10 sanığı tahliye etmişti. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nin İstanbul´a yolladığı dosyanın ise incelenmeden gönderilmesini istemişti. Ancak 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Cihaner´in terör örgütü üyeliğinden yargılandığı dosyayı incelemeye karar verdi. Hukukçular, dosyanın aslını inceleyen mahkemenin birleştirme kararı alması halinde, Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nin fotokopi üzerinden verdiği birleştirme ve tahliye kararlarının yok hükmünde olacağına dikkat çekiyor. Buna göre Erzincan´daki Ergenekon soruşturması kapsamında tekrar tutuklama kararları alınabilir.
Şengün Yargıtay´ın hukuksuzluğuna nasıl razı oluyor?
Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay´ın incelemeden göndermesini istediği ve Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nin Islak imzalı belge davası ile birleştirilmesine karar verdiği Cihaner dosyasını incelemeye aldı. Mahkeme başkanının gönderilmesi yönünde görüş bildirdiği dosya iki üyenin karşı çıkmasıyla incelemeye alındı. Islak imzalı belge dosyasını İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne geri gönderen Yargıtay 11. Ceza Dairesi, bu dosya ile Cihaner dosyasının birleştirilmesine gerek olmadığına karar vererek adeta İstanbul 13. Ağır Ceza´ya dayatmada bulundu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün, basına mensuplarına yaptığı açıklamada Islak imzalı belge dosyasının tekrar kendilerine gönderildiğini söyledi. Bununla birlikte Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nin Cihaner dosyalarının birleştirme kararının da gönderildiğini belirten Şengün, Birleştirmeye istinaden 11. Ceza Dairesi´nin yazısı da geldi. Birleştirmeye istinaden dosyayı incelemeden gönderilmesini istiyor. Ben gönderilmesi yönünde görüş bildirdim. Üye hakimler ise dosyayı incelemeye aldı. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nin birleştirme kararını inceleyecekler. dedi.
Hakim Şengün dosya geç geldi diye Erzurum´u suçladı!
İki üye hakimin inceleme kararına iki sayfa muhalefet şerhi koyan Şengün, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nin Cihaner dava dosyasının Islak imzalı belge dava dosyasıyla birleştirilme kararını 10 Mayıs 2010 tarihinde verdiğini ancak dosyanın kendilerine 18 Haziran 2010 tarihinde ulaştığını söyledi. Cihaner dava dosyasının birleştirme kararından 38 gün gibi uzun bir süre sonra kendilerine ulaştığını ima eden Köksal Şengün, Birleştirme kararının verildiğinde Erzurum, dava dosyasından el çekmiştir. Ancak dosya bize bu kadar zaman sonra ulaştı. Gerisini siz düşünün dedi. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, birleştirme kararı vermesine rağmen dosyayı iki kez Diyarbakır´a göndermişti. Şengün, Yargıtay´dan gelen yazıda, Islak imzalı belge dosyası ile Cihaner dosyasının birleştirilmesine gerek olmadığı yönünde kararın da yer aldığını belirtti. Öte yandan, mahkeme başkanı Köksal Şengün, yargıyı etkileme soruşturması kapsamında teknik takibe takılması ile ilgili yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Şengün´ün eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ve bazı avukatlarla görüştüğü, bu avukatların Şengün´ü etkileyerek Ergenekon sanıklarını tahliye ettirmeye veya Şengün´ün davayı bırakması yönünde baskı yaptıkları iddia edilmişti. (Cihan)
Haftasonuna kadar kararın çıkması bekleniyor
Yargıtay´ın birleştirmeye gerek yok kararı verdiği Cihaner ve Çiçek dosyalarını İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nin 2 üye hakimi Sedat Sami Haşıoğlu ve Hasan Hüseyin Özese başkanın muhalefet şerhiyle incelemeye aldı. Mahkemenin bu hafta kararını vermesi bekleniyor. Öte yandan Savcı Zekeriya Öz tarafından yürütülen ´adil yargılamayı etkileme´ soruşturması kapsamında teknik takibe takılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şengün´ün, bu teknik takibi yapan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi. ( Zaman)
İlhan bu duruma ne diyor, 2´ye 1´i nereden biliyor?
İlginçtir.. Yargıtay´ın skandal kararını vermesinden çok önce, İstanbul Mahkemesi Başkanı Şengün´ün birleştirme kararına itiraz edeceği ancak diğer iki üyenin oyuyla İstanbul´un dosyaları birleştireceği Yargıtay´daki ilk duruşmada Cihaner tarafından dile getirilmişti. 14 Mayıs´ta Yargıtay´da görülen ilk duruşmada Yargıtay hakimi Ersan Ülker´in, sanık İlhan Cihaner´e ismiyle hitap ederek ´İlhan ne diyorsun?´ diye söz vermesinin ardından Cihaner, Erzurum´un birleştirme kararı vermesi konusunda görüşünü de açıklamış ve Erzurum mahkemesinin bu kararından sonra İstanbul´daki mahkemenin de 2´ye 1 birleştirme kararı vereceğini açıklamıştı.
Avukatlar: Yüksek yargıda hukuk terörü estiriliyor
23 Haziran 2010: Denge Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, Yüksek yargıda bazıları tarafından hukuk terörü estirildiği iddiasında bulundu. Yargıtay´ 4. Hukuk Dairesi´nin Mehmet Haberal´ı tahliye etmeyen hakimlere verdiği ceza, Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nin İlhan Cihaner dosyasını Erzurum´un elinden alması kararlarına tepki gösteren Denge Hukukçular Derneği Başkanı Erhan Şahin, ?Gözleri sadece Ergenekon´u görenler, darbecilere destek olmak için yarışanlar, Ergenekon´da kıyamet koparıyor. Yargıtay da hukuka tamamen aykırı biçimde, sürmekte olan bir davayla ilgili önlem kararı hakkında tazminata hükmediyor. Birileri zorlama yapıp İlhan Cihaner´i tahliye ediyor. Aynı işleyiş Balyoz soruşturması kapsamında tutuklananlar için de sürdürülmüştür? dedi. ( Star)
Abdullah Harun
(22 Haziran 2010), son güncel.: (23 Haziran 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Kritik gün 28 Haziran: Yargıtay´ın kararı yok sayılabilir
´Islak İmza´ davası reddi hakimle başladı
Cihaner´i Yargıtay´da kurtarma planı manşetlerimiz
İŞTE ADIM ADIM ERZİNCAN´DAKİ ISLAK KOMPLO
Ergenekon soruşturmasını/davasını akamete uğratma girişimleri
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi