Bakanlığın ´Ergenekon´ kapsamında bir Danıştay hakimi için dinleme kararı aldırttığı anlaşıldı. Gerekçe: Ergenekon Terör Örgütü´yle bağlantılarına dair kuvvetli şüpheler var. Örgüt çok tehlikeli ve üyelerini başka yolla açığa çıkarmak imkansız.
Hakimleri dinleme gerekçesi: Bağlantıları açığa çıkarmanın tek yolu
Bakanlığın ´Ergenekon´ kapsamında bir Danıştay hakimi için dinleme kararı aldırttığı anlaşıldı. Gerekçe: Ergenekon Terör Örgütü´yle bağlantılarına dair kuvvetli şüpheler var. Örgüt çok tehlikeli ve üyelerini başka yolla açığa çıkarmak imkansız.
Ergenekon soruşturması kapsamında Ömer Faruk Eminağaoğlu nedeniyle dinlenen Yargıtay´dan sonra Danıştay´ın da ortam dinlenmesine maruz kaldığı ortaya çıktı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nin kararıyla Danıştay´da görevli tetkik hakim Engin Çakmak hakkında hem dinleme hem de teknik takip kararı alındığı belirlendi. Ergenekon kapsamında çok sayıda hakim ve savcının dinlenmesini isteyen Adalet Bakanlığı müfettişlerinin, 3 Kasım 2008 tarihinde İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´ne başvurarak bazı ek taleplerde bulunduğu ortaya çıktı. Başvuruda Ergenekon´un ´yargıya sızmaya´ çalıştığı savunularak şöyle denildi:
?Ergenekon terör örgütünün yargıya sızma konusundaki kararlılığının örgütsel belgelerde açıkça yer aldığı, birçok örgüt üyesinin, hakim ve savcılarla irtibatlarının bulunduğu, telefon görüşmelerinde, bazı hakimlerin, şüpheli statüsünde bulunan avukat Kemal Kerinçsiz´e hitaben, ´bir emrin var mı´ şeklinde hitap ettikleri, bazı şüphelilerin hakim savcı adayların sınavları için tavassutta bulundukları, bir kısım şüphelilerin yüksek yargı organı üyelerini ziyaret edip örgütsel destek istedikleri, bazı yargı organları mensupları Ergenekon terör örgütünün internet sitelerinde yazılar yazdıkları... Paşa kod adlı Fikri Karadağ´ın bazı hakim ve savcılarla sürekli görüştüğü, şüpheli Veli Küçük´ün birçok hakim ve savcı ile irtibatlı olduğu hattı bazı savcılar için ´bizim çocuklardan -bizim arkadaşlardan´ şeklinde beyanlarda bulunduğu anlaşılmaktadır. Örgütün amaçları doğrultusunda kamuoyunda infiale sebep olabilecek nitelikte eylemler gerçekleştirebilecek kadar tehlikeli olması da göz önüne alınarak, başka yöntemlerle suçluların ve eylemlerin ortaya çıkarılmasının mümkün bulunmadığı görüş ve kanaatine varılmıştır.?
Adalet Bakanlığı müfettişleri daha önce, 14 Ekim 2008´de, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi´ne yaptığı başvuruda İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu, sürdürdüğü cemaat soruşturması nedeniyle gündemde olan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Ankara Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci, eski DGM savcılarından Nuh Mete Yüksel, Cengiz Köksal hakkında dinleme kararı çıkarmak istemişti. Müfettişlerin talep yazısında 50 hakim ve savcının hangilerinin, ne gerekçeyle dinlendiğine ilişkin ayrıntıya yer vermemişti. Müfettişler buna gerekçe olarak ´Ergenekon terör örgütünün katı hiyerarşik yapısı nedeniyle, başka yöntemlerin suçluların ortaya çıkarılmasına imkan tanımadığını´ savunmuştu. Bakanlık müfettişleri talep yazısında dinleme dışında, bu isimlerin son bir yıllık döneme ilişkin HTS raporlarını da (yaptıkları görüşmelerin kayıtları) istedi. Kararda ayrıca bu kişilerin dört hafta süreyle teknik araçlarla takibe alınması için yetki talebinde bulunuldu. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, müfettişlerin talepte bulunduğu gün kararını verdi. Verilen dinleme kararları aynı zamanda dinlenen yargı mensuplarının teknik takibini de öngörüyordu. Böylece Yargıtay ana santralının yanı sıra İstanbul, Sincan, Erzincan adliyeleri de ortam dinlemesinin hedefi oldu. ( Radikal)
Dinleme yapılan hakim ve savcılar
Mahkemenin kararıyla dinlenen ve işyerlerinde ortam dinlemesi yapılan yargı mensupları şunlar: Hüseyin Boyrazoğlu (Ankara Cumhuriyet Başsavcısı), Hüseyin Özbakır (Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı), Metin Yandırmaz (Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcısı), Mustafa Doğru (Adalet Bakanlığı İşyurtları eski Genel Müdürü, Aydın Başsavcıvekili), Ali Çakır (Emekli Bakırköy Savcısı), Aydın Çayan (Yargıtay Savcısı), Cengiz Köksal (Eski DGM Savcısı, Ankara Savcısı), Ercan Yalçınkaya (Eski Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı, Batman Savcısı), Esat Toklu (Ankara İdare Mahkemesi üyesi), Hakan Kızılarslan (Eski DGM Savcısı, Ankara Savcısı), Hayrettin Türe (Eski Adalet Akademisi Başkan Yardımcısı, Ankara Hakimi), İlhan Kara (Ankara Hakimi), Mecit Ceylan (Eski Sarıyer Savcısı), Osman Uludüz (İstanbul Savcısı), Ö. Faruk Eminağaoğlu (Yargıtay Savcısı), Özgür Kamışlık (Ankara Savcısı), Salim Demirci (Ankara Savcısı), Cengiz Aydemir (Erzurum Bölge İdare Mahkemesi Başkanı), Kürşat Hamurcu (Ankara Hakimi), M. Engin Çakmak (Danıştay Tetkik Hakimi), Murat Yiğit (İstanbul Savcısı). (Vatan)
(26 Aralık 2009, 10:15)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Haklarından 2008´de soruşturma başlatılan hakim ve savcılar manşetlerimiz
Ergenekon soruşturmasını/davasını akamete uğratma girişimleri
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi