Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon´un tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasında ilginç bir süreç yaşandığı ortaya çıktı. Nöbetçi İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, ek iddianameyi görmeden üçüncü defa önüne gelen dosya hakkında tartışılacak bir karara imza attı. Aşama aşama verilen kararlarla Tolon´a tahliyenin yolu açıldı.
Tolon´u bile şoka sokan beklenmedik tahliyenin arka planı
Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon´un tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasında ilginç bir süreç yaşandığı ortaya çıktı. Nöbetçi İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, ek iddianameyi görmeden üçüncü defa önüne gelen dosya hakkında tartışılacak bir karara imza attı. Aşama aşama verilen kararlarla Tolon´a tahliyenin yolu açıldı.
Nöbetçi 12. Ağır Ceza mahkemesi ek iddianameyi görmeden Tolon´u serbest bıraktı
Hurşit Tolon, 6 Temmuz 2008´de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nce tutuklandı. Nöbetçi mahkemenin tutukluluk kararına yapılan itiraz reddedildi. Avukatlar itirazlarını sürdürdü. 7 aylık sürede itiraz talepleri önüne gelen İstanbul 9, 13, 12 ve 14. Ağır Ceza mahkemeleri ´ret´ kararı verdi. Ancak bu süreçte ilginç bir tutum sergilendi. 12. Ağır Ceza Mahkemesi önce 14 Ekim 2008´de Tolon´da ele geçirilen ´Ergenekon´un Yeniden Yapılanması´ isimli dokümanın içeriğinin suç işlendiğine dair kuvvetli şüphe oluşturduğunu, bunun dışında tutuklama gerekçeleri olan ´kaçma ve delilleri karartma´ şüphesinin bulunmadığını belirtti. Avukatlar, 1 ay sonra nöbet sırası gelen aynı mahkemeden yeniden tahliye talep etti. Mahkeme, Tolon´un Adli Tıp Kurumu´na sevkini istedi. Soruşturmayı yürüten savcılar, karara itiraz etti. Nöbetçi mahkeme kararında direndi. Adli Tıp Kurumu´ndan rapor geldiğinde nöbet sırası 9. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeydi. Mahkeme, raporu inceleyerek tahliyeye gerek olmadığına hükmetti. Tolon´un avukatları mahkemenin bu kararına tepki göstererek tahliye talebinin raporu isteyen 12. Ağır Ceza´ya gönderilmesini talep etti. Ancak, 9. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti bu talebi reddetti. Avukatlar nöbet sırası gelen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ne başvurdu. Mahkemenin, tahliye talebine ilişkin mütalaa istediği Ergenekon savcıları, ´ret´ yönünde görüş bildirdi. Mahkeme, 14 Ekim 2008´de vermiş olduğu karara dayandı. Söz konusu kararda, Tolon´la ilgili ´kaçma ve delilleri karartma´ şüphesinin bulunmadığı, ´şüphelinin telefon görüşmelerinin örgütle bağını gösterecek nitelikte unsurlar içermediği, ayrıca örgütün gerçekleştirdiği iddia olunan eylemlerle şüphelinin bağının kurulamadığı´ belirtilmişti. Mahkeme, ´Ergenekon´un Yeniden Yapılanması´ dokümanı sebebiyle tutukluluğa itirazı reddetmişti. Bu kararına dayanan 12. Ağır Ceza, verdiği tahliye kararında ´Ergenekon belgesini´ de delil saymadı. Belgenin çeşitli basın kuruluşlarında haber konusu yapıldığını ve internette yayınlandığını, bu şekilde gizliliğinin kalmadığını belirtti. Ancak, Tolon, ´devlete ait gizli belgeyi bulundurmaktan´ değil, ´Ergenekon terör örgütünü kurmak ve yönetmek´ suçundan tutuklu. Sorgusu sırasında da sadece Ergenekon belgesi değil Ergenekon zanlılarıyla ilişkileri de sorulmuştu. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların dilekçesindeki iddiaları delil kabul etse de Tolon´a hazırlık sorgusunda farklı suçlamalar yöneltildi. ´Encümen-i Daniş´ ilk kez Tolon´un sorgusunda gündeme geldi. Mustafa Özbek´in başkanı olduğu Türk-Metal Sendikası ve Türkiyem Topluluğu da Tolon´a soruldu. Aralarında Tolon´un da bulunduğu şüphelilerle ilgili ek iddianamenin bu ay içerisinde tamamlanması bekleniyor. ( Zaman)
7 ayda ne değişti
Emekli generalin tahliyesini değerlendiren hukukçular Yargıya müdahale var dedi. emekli hakim albay Ümit Kardaş, Bir takım pazarlıklar yapılıp dengeler oluşturuldu. Bu olaydan sonra paşalar teker teker bırakılıyor dedi. Darbe tehlikesinin sürdüğüne de işaret eden Kardaş, Tolon´un tahliyesi için daha önce yapılan tahliye talebinin reddedildiğine dikkat çekti. Avukat Özkan Yücel de MİT´in cevap yazısı daha önce de mahkemenin elindeydi. Ne değişti de böyle bir tahliye kararı çıktı diye sordu. ( Taraf)
Gazeteci yazar Şamil Tayyar ( Star): Mahkemenin henüz ortada iddianame yokken ´beraat´ kararı vermesi üzerinde dikkatle durulmalıdır
Nöbetçi İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nin Tolon´la ilgili kararının sınırları zorlayan bir karar olduğu konusunda yaygın bir kanaat vardır. Sorun, Tolon´un tahliyesinden değil gerekçesinden kaynaklanmaktadır. Kararda Tolon hakkında ´Örgütün yöneticisi ya da üyesi olduğuna dair delil yok´ denilerek adeta aklanmıştır. Dolayısıyla bu karar ´tahliye´ değil ´beraat´ kararıdır. Mahkemenin henüz ortada iddianame yokken ´beraat´ kararı vermesi üzerinde dikkatle durulmalıdır. Bu gidişle; Davanın Veli Küçük, Levent Ersöz ve İbrahim Şahin arasında sıkıştırılma ihtimali yüksek gözüküyor. 10. dalgadan sonra 1 Numara´ya giden yolun üzerine yüksek bariyer kuranlar, bununla yetinmeyip operasyonu ´küçük´leştirmeye başladılar. Doğu Perinçek ve taifesi ise ´orgeneraller gibi bizi de unutmayın, yoksa yakarım´ dercesine ´1 Numara´ geyikleri üzerinden kurtulmanın yolunu arıyor. Perinçek´in Silivri´de hakim karşısındaki ´1 Numara Hüseyin Kıvrıkoğlu´dur´ açıklamasından sonra Aydınlık Dergisi de yalanla bezenmiş bir Ergenekon şeması yayınladı.
(09 Şubat 2009)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: