HSYK üyesi Ali Suat Ertosun´un görüş açıklaması üzerine mahkemeye başvuran ve aramaların durdurulması talep eden Genelkurmay´a mahkemeden ret cevabı geldi. Daha önce de aramalara yayın yasağı getirilmesi istenmiş bu yönde yapılan iki talep de reddedilmişti. Genelkurmay´ın dilekçesi Ankara 12´inci Ağır Ceza Mahkemesi´nde değerlendirildi. Mahkeme, Genelkurmay´ın talebini reddederken, kozmik odadaki aramaya ise sınırlama getirilmesi kararı aldı. Bu arada dün öğlen başlayan 6. arama ise halen devam ediyor..
FLAŞ!!! Ertosun ve Genelkurmay´a mahkemeden ret
HSYK üyesi Ali Suat Ertosun´un görüş açıklaması üzerine mahkemeye başvuran ve aramaların durdurulması talep eden Genelkurmay´a mahkemeden ret cevabı geldi. Daha önce de aramalara yayın yasağı getirilmesi istenmiş bu yönde yapılan iki talep de reddedilmişti. Genelkurmay´ın dilekçesi Ankara 11´inci Ağır Ceza Mahkemesi´nde değerlendirildi. Mahkeme, Genelkurmay´ın talebini reddederken, kozmik odadaki aramaya ise sınırlama getirilmesi kararı aldı. Bu arada dün öğlen başlayan 6. arama ise halen devam ediyor..
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç´a yönelik suikast iddiasının ardından Özel Harp Dairesi´ne (ÖHD) bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu´nda yapılan aramalarla ilgili Genelkurmay Başkanlığı´nın mahkemeden talebi reddedildi. Genelkurmay Başkanlığı´nın mahkemeye yaptığı Aramalar durdurulsun talebi reddedildi. Genelkurmay Başkanlığı aynı başvuruda elde edilen bilgi ve alınan notların imha edilmesini de talep etmişti. Seferberlik Bölge Başkanlığı´nda şu an 6´ncısı yapılmakta olan aramaların durdurulması için Genelkurmay, mahkemeye dilekçe ile başvurmuştu. Daha önce de aramalara yayın yasağı getirilmesi istenmiş bu yönde yapılan iki talep de reddedilmişti. Genelkurmay´ın dilekçesi Ankara 11´inci Ağır Ceza Mahkemesi´nde değerlendirildi. Mahkeme, Genelkurmay´ın talebini reddederken, kozmik odadaki aramaya ise sınırlama getirilmesi kararı aldı.
Arama tüm belgeleri kapsamıyor sadece soruşturma konusuyla sınırlı
Mahkeme ret kararında, Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin talebi üzerine, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimliğince yapılan işlemin CMK´nın 125. maddesi kapsamında, devlet sırrının incelenmesi işlemi olmayıp, CMK´nın 119. maddesi kapsamında bir arama kararı ve uygulaması olduğu ifade edildi. Bu nedenle itirazların reddedildiği belirtilen kararda, ´arama konusu işlemlerin soruşturma konusu fiille sınırlandırılmasına ve soruşturmanın niteliği, arama yapılan yerin özelliği ve yapılacak işlemlerin kapsamı gibi nedenler de gözetilerek, aramanın en kısa sürede tamamlanmasına karar verildiği´ kaydedildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, arama tamamlandığında ´tutulacak tutanağın sadece suça konu delillerle ilgili bilgi ve belgelerle sınırlı olmasını´ da kararlaştırdı. Mahkeme, kararını oy birliğiyle verdi. Ret kararının gerekçesinde, ´devlet sırrı kavramının arkasına saklanılarak, suç delillerinin gizlenmesi ve bilahare yok edilmesine zemin hazırlandığını akla getirebilir´ denildi.
Ret kararının detayları
Mahkemenin ret kararında, isnat edilen suçların niteliği, olayın vahameti ve delillerin karartılması ihtimali nazara alındığında, bu yerin, devlet sırlarının saklandığı yer bile olsa, arama yapılmasına yasal bir engel bulunmadığının kabulü gerektiği ifade edilerek, Aksine düşünce, devlet sırrı kavramının arkasına saklanılarak, suç delillerinin gizlenmesi ve bilahare yok edilmesine zemin hazırlandığını akla getirebilir denildi. Kararda, Devlet sırlarının bulunduğu yerlere, salt bu nedenle hiçbir gerekçeyle ve hiçbir şekilde girilip araştırma yapılamaması devlet sırrı niteliğinde olmayan ve suç teşkil eden fiillerin bu gibi mahallerde gizlenmesi ve faillerinin de soruşturma ve kovuşturmadan kurtulması sonucunu doğurur ki bu da hukuk devleti ilkesine olan güveni sarsacağı gibi söz konusu kurumun da zan altında kalmasına sebebiyet verebilir ifadesine yer verildi. ( Gerekçenin devamı >>>) (AA-Yeni Şafak)
Kontrgerillabaşı diye nitelenen Ertosun bu nitelemeyi hakediyor: HSYK krizini başlatan korsan kararnamenin mimarı Ali Suat Ertosun, Ergenekon savcı ve hakimleriyle Temizöz soruşturma savcısını görevden alma girişimini başlattıktan sonra şimdi de Özel Harp´teki kozmik aramaları durdurma girişimlerini başlattı.
Ertosun´un açmaya çalıştığı yoldan Genelkurmay da geçmeye kalktı ve aramaların durdurulmasını istedi
Aramalara karşı yapılan yayınlar ve girişimler Arama yarım mı kalacak endişelerine yol açmıştı. Kayan´ın çalışmalarına yeniden başlaması, bu yöndeki kaygıları giderdi. Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı´ndaki arama 25 Aralık´ta başladı. İlk gün cumhuriyet savcısının, soruşturma kapsamında Özel Kuvvetler Komutanlığı´na bağlı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı´nda arama yapmasına Ceza Muhakemeleri Kanunu´nun (CMK) 125. maddesi gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Bunun üzerine ´kozmik oda´daki aramayı 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan, bizzat kendisi yaptı. Ardından Hakim Kayan´ın çalışmaları gizlilik ve devlet sırrı iddiasıyla engellenmek istendi. Bu konudaki ilk işaret HSYK üyesi Ali Suat Ertosun´dan geldi. Ertosun, 30 Aralık´ta yaptığı yazılı açıklamada ´devlet sırrına ilişkin belgelerin soruşturma aşamasında hakim tarafından incelenemeyeceği´ni ileri sürdü. Bu açıklamadan sonra Genelkurmay Adli Müşavirliği harekete geçti. Ceza Muhakemesi Kanunu´nun 125´inci maddesi uyarınca yapılan aramalara 29 Aralık´ta ´tamamen yasal´ diyen Genelkurmay, 24 saat sonra fikir değiştirdi. Genelkurmay Adli Müşavirliği, 30 Aralık gecesi Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi´ne başvurarak, devlet sırrı gerekçesiyle kozmik odalarda yaptığı aramanın durdurulması ve belgelerin imha edilmesini istedi. Hukuki zeminde bunlar yapılırken, bir yandan da soruşturmayı yürüten özel yetkili Savcı Mustafa Bilgili ile aramayı yapan Ağır Ceza Hakimi Kadir Kayan´a tehdit mesajlarıyla gözdağı veriliyor.
CMK 125. madde
CMK´nın İçeriği devlet sırrı niteliğindeki belgelerin mahkemece incelenmesi başlıklı 125. maddesi şöyle: (1) Bir suç olgusuna ilişkin bilgileri içeren belgeler, devlet sırrı olarak mahkemeye karşı gizli tutulamaz. (2) Devlet sırrı niteliğindeki bilgileri içeren belgeler, ancak mahkeme hakimi veya heyeti tarafından incelenebilir. Bu belgelerde yer alan ve sadece yüklenen suçu açıklığa kavuşturabilecek nitelikte olan bilgiler, hakim veya mahkeme başkanı tarafından tutanağa kaydettirilir. Bu madde hükmü, hapis cezasının alt sınırı beş yıl veya daha fazla olan suçlarla ilgili olarak uygulanır.
Ertosun´un ardından Ergenekon sanığı Küçük de Özel Harp baskınını yasadışı bulmuştu
Ergenekon sanığı Prof. Dr. Yalçın Küçük, ?Genelkurmay ´arama hukukidir´ diyor... Hiçbir hukukiliği yoktur bu aramaların. Hiçbir sivil yargının, Türk ordusunun Özel Kuvvetler Karargahı´na, Seferberlik Karargahı´na girme konusunda hukuku yoktur? iddiasında bulundu. ( Star)
Olayın gelişimi
Genelkurmay, 31 Aralık´ta özel bir ulak yani haberci görevlendirdi. Ulağa bir dilekçe verildi ve o dilekçeyi, Kozmik Oda´da aramayı gerçekleştiren mahkemeye; Ankara 11. Ağır Ceza´ya ulaştırması emredildi. Ulak, hemen yola çıktı ve saatler 18.30´u gösterirken o dilekçeyi mahkemeye iletti. Dilekçe mahkemeyi şaşırttı. Habere göre dilekçede; Hakim Kadir Kayan´ın Kozmik Oda´da yaptığı aramayı durdurması isteniyordu; hem de bir an önce... Genelkurmay, mahkemeden sadece aramanın bitirilmesini istemedi. İddialara göre; başka bir isteği daha vardı. Mahkemeden, gizli belgelerin kaydedildiği tutanağın da imha edilmesi talep edildi. İmha talebine gerekçe olarak, belgelerin devlet sırrı niteliğinde olması gösterildi. İmha işleminin de yasalarda gösterildiği şekilde yapılması gerektiği belirtildi.
Hakime destek eylemi
Sivil toplum örgütleri, kozmik odada inceleme yapan Hakim Kadir Kayan´a yönelik baskıları bugün düzenleyecekleri eylemle protesto edecek. Darbeye Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu üyeleri 12.20´de Özel Kuvvetler Komutanlığı´nın bulunduğu kışlanın önünde eylem yapacak. Sivil toplum temsilcileri, vatandaşlardan destek bekliyor. İşte Genç Siviller´den üyelerine gönderilen açıklama:
?Ankara 70 Milyon Adim, Ozel Kuvvetlerde inceleme yapan, bu nedenle takip edilen, olumle tehdit edilen Hakim Kadir Kayan´a destek olmak üzere Pazartesi Gunu 13.00´te Seferberlik Tetkik Kurulu onunde basin aciklamasi yapiyor. Bulusma 12.30´da Milli Kutuphane onunde. HAKIME DOKUNMA - HAKIMIN PESINI BIRAK - SESSIZ OL! HAKIM CALISIYOR. Bundan 31 yil once ulkenin darbe ortamina suruklendigini anlayan Ankara Cumhuriyet Savci Yardimcisi Dogan Oz, darbenin izini surmus, yolu bu kapiya cikmis, acmak icin zorlamis ancak acamadan bir cinayete kurban gitmisti. Dogan Oz oldurulmeseydi, sirlar ve suclar odasina girebilseydi 12 Eylul darbesi muhtemelen yapilamayacakti. Ancak ne yazik ki bu cesur savci olduruldu. Katili yakalandi. Dort kez suclu bulundu, karar dort kez bozuldu ve serbest birakildi. NATO´nun kurdurdugu bu yapinin kapisini bir daha tiklatmaya cesaret eden olmadi. Taa ki bugune kadar. Bugun, bir hakim bu kapiyi zorladi ve acti. Biz Hakim Kadir Kayan´in 31 yildir bekliyorduk. Yasadigimiz bu tarihi gunlerin farkinda olanlar olarak buradan sesleniyoruz. Hakimin pesine asci, sofor, marangoz takanlar.. Hakimin pesini birakin! Tehdit mesajlariyla, tacizlerle gozunu korkutmaya calisanlar. Hakime dokundurmayiz! Iceride kendilerinin ya da dostlarinin isimleri yazili olan kose yazarlari, eski ve yeni genel yayin yonetmenleri. Sessiz olun, hakim calisiyor! Darbelerden, halka ragmen halk icin politikalarindan, sansasyonel cinayetlerden, kaos planlarindan, yer altindan cikan silahlardan bikan, artik yeter diyen herkesi Hakim Kadir Kayan´a sahip cikmaya, destek vermeye cagiriyoruz.?
Özel Kuvvetler´deki aramalar kaldığı yerden devam ediyor
Seferberlik Tektik Kurulu´nda 31 Aralık´ta ara verilen aramalara dün yeniden başlandı. Ankara 11. Ağır Ceza Hakimi Kadir Kayan şimdiye kadarki 5 aramada toplam 79 saat geçirdiği kozmik odaya dün yine girdi. Genelkurmay Başkanlığı, 31 Aralık akşamı özel kurye ile Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi´ne bir dilekçe göndererek Aramaların bir an önce durdurulmasını ve gizli belgelerin kaydedildiği tutanağın imha edilmesini talep etmişti. Genelkurmay´ın dilekçesi, saat 18:30´da mesainin bittiği saatte mahkemeye ulaştığı için işleme konulamadı. 1 Ocak´ın resmi tatil olması ve araya hafta sonu tatilinin girmesi nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı´nın dilekçesi, ancak bugün değerlendirilebilecek. Kozmik odada arama kararını veren hakim ve beraberindeki ekip, dün öğle saatlerinde Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı´nın bulunduğu askeri bölgeye geldi. Arama işlemlerine ise 12.00 sularında başlandı. Öğle saatlerinde altıncı aramaya başlayan Ankara 11. Ağır Ceza Hakimi Kadir Kayan, gün boyu kozmik odadaki belgeleri inceledi. Genelkurmay´ın, aramaların durdurulması ve belgelerin imha edilmesi için mahkemeye başvurduğu bilgisi basına yansımıştı. Buna rağmen, hakimin kozmik odada incelemelerini sürdürmesi, hukukçular tarafından yapılan işlemin kanuna uygun olduğunun göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Aramaların durdurulma girişimleri hukukçuları kızdırdı
Son dönemde tartışmaların odak noktası haline gelen ´kozmik oda´da yapılan incelemelere birkaç günlük aranın ardından yeniden başlandı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç´a yönelik suikast iddiaları üzerine yürütülen soruşturma kapsamında ´kozmik oda´ dün bir kez daha arandı. Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı´ndaki inceleme, dün öğle saatlerinde başladı. Arama kararını veren Ankara 11. Ağır Ceza Hakimi Kadir Kayan ve beraberindeki Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinden oluşan 4 araçlık konvoy, saat 12.00 sularında Seferberlik Bölge Başkanlığı´nın bulunduğu askeri bölgeye geldi. Hakim Kayan, gün boyu kozmik odadaki belgeleri inceleyip tutanak tuttu. Edinilen bilgilere göre, Kayan´a eşlik eden polisler ´kozmik oda´ya girmedi. Hakim, incelemesini tek başına yürüttü.
Ümit Kardaş (Emekli Hakim Albay): Kozmik odada delil aranıyor sır değil, sınırlama getirilemez
Devlet sırrını herkes kendine göre tanımlıyor ama şu anda devlet sırrı hakkında bir kanun yok. Meclis´te bu konuda bir kanun tasarısı var. Neler devlet sırrıdır? Kim bunu devlet sırrı olarak niteleyebilir, ne kadar süre bu kapsamda olur gibi birtakım unsurları olması gerekir. Türkiye´de ise herkes kendine göre bir sır tanımlaması yapıyor. O zaman kozmik odada aranan şey devlet sırrı değil, delil. Yani orada aranan devlet sırrı mı, yoksa o birimin sırrı mı? Bu ayırım önemli. Bir suç isnadı var ve bu konuda delil aranıyor. Hatta bana göre burada devlet sırrı da yok, savcı da arayabilir. Ama CMK´da biraz da yoruma açık bir düzenleme yapılmış. Bir demokraside hükümetin bilmediği bir konu devlet sırrı olur mu hiç? Silahlı Kuvvetler ve emniyet, hükümetin emri altındaki birimler. Yani hükümetin altındaki bir birimin hükümetten gizleyeceği bir sır olamaz. O zaman devlet demek asker, emniyet demek, onlar ne saklıyorsa ona inanmak gerekir. Mesela kısa süre önce Almanya genelkurmay başkanı, Afganistan´da bir operasyonla ilgili hükümetten sır sakladığı için görevden alındı.
Prof. Dr. Bahri Öztürk (Hukukçu): Hakim yetkisini kanundan alıyor, kimse mani olamaz
CMK´nın 125. maddesinin tartışılabilecek maddelerden olmadığını düşünüyorum. Son derece açıktır. Ama delil toplamakla kovuşturmayı birbirine karıştırıyorlar. Bir şeyin ´devlet sırrı´ olup olmadığını saptayabilmek için önce tespit etmek gerekir. Delil tespiti ve ´devlet sırrı´ niteliğindeki bilginin değerlendirilmesi farklı şeylerdir. Kozmik oda ya da NASA´nın herhangi bir birimi başlı başına ´devlet sırrı´ değildir. Buralara bakılabilir. Görevlendirilen kişi hakimdir. Onun yaptığı şey delil tespitidir, delilleri değerlendirme değildir. Neyin sır neyin sır olmadığını mahkeme saptayacak. Delil tespitine kimse mani olamaz. Kanun son derece açıktır ve tartışılması son derece abestir. 125. madde kıyasen soruşturma evresinde de uygulansın diyorlar. Uygulanamaz. 125. madde iddianame düzenlenirken değerlendirmeye alınamaz. Önce deliller toplanır sonra konuşturma aşamasında mahkeme devlet sırrını ayıklar. Hakim topladıklarını mahkemeye sunacak sonra karar verilecek. Burada ya bilgisizlikten kaynaklanan ya da kasıtlı bir tartışma var. Neyin ´devlet sırrı´ olup olmadığına mahkeme karar verecek.
Hüsnü Tuna (Avukat, AK Parti Konya Milletvekili): Yanlış teamüller artık yıkılıyor
Türkiye´de oluşturulan yapıya göre hakimler dahi ´devlet sırrı´na ulaşamıyor. Peki kimler ulaşacak? Atabeyler ve Sauna çeteleri ile Ergenekon ulaşabilecek, ama demokratik sistemin en yetkili ayaklarından biri olan yargı ulaşamayacak. Kozmik oda araştırmasıyla bu teamül yıkılıyor. Hukuk sistemi içerisinde hakimin bir yetkisi var. Devlet sırlarına da bakabilmeli. CMK´nın 125. maddesinden, hakim bakamaz anlamı çıkmaz. Devlet sırlarına kimlerin bakabileceği kanunlarda belli değil. Başbakanın, cumhurbaşkanının ulaşamadığı bir sır düşünülebilir mi? Uygulamada bir yanlışlık var. Yargı, kozmik oda dahil her yere bakabilir. Hakimlerin, devlet sırlarına, çete üyelerinin gösterdiği hassasiyetten çok daha fazlasını göstereceğinden eminim.
İbrahim Serdaroğlu (Emekli hakim): Hakim, istediği belgeyi inceler
CMK 125´e göre, hakim devlet sırrı niteliğindeki belgeleri soruşturma aşamasında görebilir ve bu aşamada tetkikini yapabilir. Bir suç ile ilgili soruşturma yapılırken, suçun sübutu ile ilgili belgeler ya da deliller ´devlet sırrı´ niteliğinde ise hakim bunu inceler. Gerekirse incelemesini derinleştirir. Suç ile ilgisi olduğunu düşündüğü belgeleri tutanaklarla kayıt altına alır. İlgili maddenin lafzından ve hukukun ana hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, devletin hakimi için, soruşturmada, ´devlet sırrıdır´ diye bir sınırlama söz konusu olamaz. Hakim suç ile ilgili her türlü belgeyi görebilir, tetkik edebilir. Hakim, suçun ispatı ile ilgili belgeleri, devlet sırrı olsa dahi kovuşturma aşamasında açıklamak zorunda. Açıklama yasağı yalnızca, suç ile ilgisi olmayan devlet sırrı niteliğindeki belgeler içindir. ( Zaman)
(04 Ocak 2010, 10:55)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Özel Harp Dairesi ile ilgili manşetlerimiz
Özel Harp Dairesi sayfamız
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç´a yönelik suikast iddiası manşetlerimiz